Verzorging

 

Konijnen zijn herbivoren (planteneters). Het darmstelsel is ook gemaakt om vezelrijk voedsel te verteren. Krijgt het konijn de verkeerde voeding dan kan dit gezondheidsproblemen in de hand werken.

 

 

Hooi:

 

Hooi is het hoofdvoer van het konijn. Hooi bestaat uit goede vezels wat belangrijk is voor een gezond darmstelsel en een gezond gebit. Door het kauwen van het hooit slijten de tanden en kiezen goed af.  Dit betekend dat het niet alleen onbeperkt in het hok aanwezig moet zijn, maar dat je ook moet opletten of je konijn genoeg hooi eet.

 

Het hooi mag niet stinken, beschimmeld, of te stoffig zijn. Let op dat als je gebruik maakt van een hooi ruif of bal dat gevallen hooi niet wordt terug gestopt. Doordat het konijn over het hooi heen loopt (en soms zelfs op het hooi urineert of keutelt) kunnen ze minder gaan eten en kan de hooi ruif zelf een bacteriebron worden!

 

Groenten, fruit, takken en stro:

 

Groenten en fruit bevatten ook vezels. Fruitsoorten en wortels kunnen beter met mate gegeven worden i.v.m het hoge suikergehalte. Kijk uit met slasoorten i.v.m diarree. Konijnen die geen groentes en fruit gewend zijn moet je langzaam laten wennen! Kijk uit met jonge konijnen, deze kunnen van groentes en fruit wat zij niet gewend zijn snel aan de diarree raken.

 

Veel konijnen eten graag stro. Te veel stro kan verstoppingen veroorzaken!

 

Groentes om te voeren:  aardpeer, alfalfa, andijvie, biet, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, cichorei, courgette, erwtenloof, ijsbergsla, knolselderij, komkommer, koolrabi, koolraap, luzerne, mais (alleen de bladeren en stengels, niet de kolven!), paksoi, paprika, pastinaak, pompoen (met mate), radijs, Ru cola, selderie, sla, spinazie, spruiten, spruitkool, spurrie, taugé, tomaat (alleen rijpe tomaten, geen tomaten die niet goed rijp zijn en ook de plant niet!), veldsla, venkel, waterkers, witlof, wortel (ook het loof!), zonnebloem.

Fruit om te voeren:
aardbeien en aardbeienbladeren, ananas, appel. appelboom (takken en bladeren), banaan, bosbes, bramen, bramenstruik (blad), druiven (zonder pit), druivenstruik (bladeren en takken), frambozen (ook de takken en bladeren van de struik), grapefruit, kers (ook takken en bladeren van de boom), mandarijn (zonder pit), meidoorn (bessen), meloen, nectarine (niet te veel), papaja, peer (ook takken en bladeren van de boom), sinaasappel, Veenbes
watermeloen.

 

Kruiden en bomen:
basilicum, berk, brandnetel (alleen gedroogd of heel jong), citroenmelisse, dille, dovenetel, duizendblad, Echinacea, gierst (hiervan wordt stro gemaakt), goudsbloem, haver (hiervan wordt stro gemaakt), hazelaar, herderstasje, kamille, kersenboom, komkommerkruid (bernagie), marjolein, munt, paardenbloemblad, peterselie, pepermunt, roos (niet uit winkel ivm pesticiden), rozemarijn, salie, tamme kastanje (takken en kastanjes), tarwe (hiervan wordt stro gemaakt), tijm, valeriaan, viooltje, wilg, zonnebloembladeren

Let op:

Groentes die niet gegeven mogen worden: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool. Wees met alle koolsoorten voorzichting. Hier kan een konijn gas van krijgen.

 

(lijst bron: www.bunnybunch.nl).

(link naar giftige soorten: http://www.bunnybunch.nl/konijnen/giftige-planten-voor-konijnen.html )

 

Hardvoer (korrels):

Er bestaan veel verschillende soorten hardvoer. Het beste is om de ongemengde variant te voeren. Dus alleen de zwarte korrels. Dit om te voorkomen dat je konijn gaat “hengelen” en alleen de lekkere dingen er tussen uit eet.

Houd 20 tot 25 gram korrels per kg konijn aan. Weegt je konijn 3 kilo voer je dus tussen de 60 en 75 gram korrels per etmaal.

Jonge konijnen tot een leeftijd van ongeveer 5 maanden mogen meer krijgen, voer ongeveer het dubbele maar houd in de gaten of het konijn wel hooi eet, zodra ze minder hooi gaan eten voer dan minder korrel.

Gewenning is met korrelvoer ook belangrijk, heb je net een nieuw konijntje? Vraag altijd een zakje voer mee naar huis zodat je kan omschakelen. Geef de juiste hoeveelheid oud voer en meng naar langzaam je eigen voer doorheen. Ineens ander voer geven kan leiden tot heftige diarree!

 

Water:

Onbeperkt vers drinkwater moet ten alle tijden aanwezig zijn. Maak de drinkfles/bak regelmatig schoon en alg vrij.

 

Slot:

Voeding is een uitgebreid maar belangrijk onderwerp. Op internet is veel te vinden over voeding, wees creatief en wissel af met groentes en fruit. Met voeding kun je leuke dingen doen. Verstop de normale portie korrels is in een eieren doos, of verstop stukjes fruit in een wc rolletje. Gegarandeerd plezier ;).

 

Ziektes en gezondheid:

Er zijn veel verschillende ziektes en kwalen. Om verwarring, te lang afwachten en thuisdokteren te voorkomen (lijdensweg) adviseer ik altijd een dierenarts te raadplegen.

Gezond konijn:

Een gezond konijn is actief, kijkt helder uit de ogen, de ogen en neus schijn schoon en droog, de nagels zijn niet te lang, de boventanden vallen iets over de ondertanden, is niet te dik of te mager, heeft harde droge keutels en eet en drinkt goed.

Ziek konijn:
- Moeilijk of zwaar ademhalen.
- Diarree
- Zielig in een hoekje zitten..
- Het hoofd scheef houden.
- Staande oren laten hangen, hangende oren van het hoofd of achterwaarts houden.
- Met de kop schudden
- Krabben aan de oren.
- Omvallen.
- Alert maar niet willen bewegen
- Traag en/of met grote moeite bewegen
- Lusteloos
- Trillen
- Hijgen
- Kreupel lopen
- Ongewone of plotselinge agressie
- Het verminderen of totaal verdwijnen van eetlust of lust tot drinken
- Tandenknarsen
- Geen interesse in wat er om zich heen gebeurt
- Grommen of gillen
- Smerige vacht.
- Moeilijk eten.

Naar de dierenarts?
Onthoud dat een konijn een prooidier is dus niet snel signalen afgeeft, ga tijdig naar de dierenarts!

Hygiëne:

Een veel vergeten maar belangrijk aspect in de gezondheid is hygiëne. Vaak wordt hier te weinig aandacht aan besteed maar kan veel gezondheidsproblemen voorkomen.

Zorg ervoor dat het hok schoon is. Een konijn is makkelijk zindelijk te krijgen dit maakt het schoonhouden van het hok een stuk makkelijker. Het schoonhouden van de leefomgeving van het konijn kan heel simpel zijn en hoort eigenlijk bij de dagelijkse routine:

*Verwijder dagelijks de mesthoek.

*Geef dagelijks schoon drinkwater en maak de water en drinkbak regelmatig schoon.

*Verwijder dagelijks oude etensresten.

*Maak regelmatig de voerbak schoon.

*Maak het gehele hok minimaal eens in de maand grondig schoon.

Inenten:

Inenten tegen myxomatose en VHD gebeurd eenmaal per jaar. De nieuwe enting (die de meeste dierenartsen hebben) beschermd een jaar. De oude enting beschermt vier maanden. Vraag hiernaar als je naar de dierenarts gaat.

Lees hier meer over myxomatose  en VHD: http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/myxomatose.html

 

Diarree:

Diarree kan verschillende oorzaken hebben. Houd altijd in de gaten dat bij diarree het konijn genoeg vocht binnen krijgt. Diarree is gevaar voor uitdroging.

-Ga bij diarree na of er wat veranderd is in het voedingspatroon of leefomgeving.

- Bij ernstige diarree de korrels (gedeeltelijk) verwijderen en alleen hooi aanbieden.

-Eventueel hooi thee maken (hooi laten weken in gekookt water)

Wanneer naar de dierenarts?

Bij het stoppen van de ontlasting, bij uitdroging (trek zachtjes tussen twee vingers de huid omhoog als deze blijft staan of langzaam terug veert is het dier uitgedroogd), bij het stoppen van eten of drinken, bij het aantreffen van wormen of maden, en wanneer er geen verbetering optreed (2 dagen).

-Houd de achterkant en de vacht vrij van diarree en scherm het hok eventueel af met gaas tegen vliegen.

 

Interessante link:

http://www.bunnybunch.nl/konijnen/ziektes-en-medische-problemen-bij-konijnen.html

 

Huisvesting:

De huisvesting van het konijn is belangrijk. Tenslotte brengt het dier het meest van zijn tijd daar door. Probeer een zo ruim mogelijk hok te kopen met het liefste daar aan vast een ren. Zo heeft jou konijn altijd genoeg lichaamsbeweging.

Een konijn is een gezelschapsdier en is gewend om in groepen te leven. Dit betekent dat ze het liefste met zijn tweeen zijn. De beste combinatie is een voedster met een gecastreerde ram.

.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb